Vennerslund Energipark 2014
Det nye herregårdslandskab – med fokus på vindenergi
I 2014 indgik Guldborgsund kommune i samarbejde med Københavns Universitet et projekt med formål at at afprøve nye metoder til inddragelse og medbestemmelse, i kombination med en ny tilgang til landskabsplanlægning.
Projektets formål var at se på mulighederne for at forene udvikling og anvendelse af det åbne landskab med målsætninger på klimaområdet og grøn vækst. Det gøres med afsæt i herregårdslandskabet og med fokus på landbaserede vindmøller.
“I takt med at vindmøllerne bliver større og den folkelige modstand imod dem vokser, stiger behovet for inddragelse af flere interessenter og for nytænkning af landskab og værdier. Kommunen ønsker at afprøve nye metoder til inddragelse og medbestemmelse, i kombination med en ny tilgang til landskabsplanlægning.”
Se projekt Fremtidens landskaber her
Guldborgsund Kommune vedtog den 12. maj 2016 kommuneplantillæg nr. 8, Vindmølleplan, til kommuneplan 2013-2025, som udpeger to områder (Vennerslund og Skørringe) som mulige vindmølleområder. Fire andre områder (Vålse, Fiskebæk, Maltrup og Idalund) blev forkastet som mulige vindmølleområder.
Den 16. september 2017 ophæver Planklagenævnet vedtagelsen af kommuneplantillæg nr. 8 til kommuneplan 2013-2015.
Planklagenævnet finder på baggrund af oplysningerne i kommuneplantillægget og miljørapporten samt kommunens bemærkninger til klagerne ikke, at kommunen inden planens vedtagelse har foretaget en tilstrækkelig vurdering af, om kommuneplantillægget kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt. Kommunen har herunder ikke foretaget en vurdering i forhold til Natura 2000-områderne 173 og 175, som ligger henholdsvis ca. 300 meter fra Vennerslund-området og ca. 840 meter fra Skørring-området.
Planklagenævnet finder desuden på baggrund af de foreliggende oplysninger, at kommuneplantillægget i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter kan påvirke i hvert fald Natura 2000-området 173 væsentligt, og at kommunen derfor også burde have foretaget en konsekvensvurdering af forslagets virkninger på området under hensyn til områdernes bevaringsmålsætninger, jf. bekendtgørelsens § 6, stk. 1.
Manglende væsentlighedsvurdering og manglende konsekvensvurdering er væsentlige retlige mangler, som medfører planvedtagelsens ugyldighed.
Se hele afgørelsen fra Planklagenævnet her